Episode 3: Danske forskere forsøger at forstå de sorte huller

Sortie:

I dette afsnit af RumSnak ser vi nærmere på sorte huller. Disse objekter er nogle af de mest mystiske i universet, og der er stadigvæk meget som forskerne ikke forstår. Dette afsnit bliver altså ret mærkeligt.
Sorte huller er objekter, hvor materialet er sammenpresset så meget, at alt ligger i et enkelt punkt. Tyngdekraften er så voldsom at intet, ikke engang lys kan undslippe. Derfor kan vi ikke se sorte huller direkte.
Efter at sorte huller blev teoretisk beskrevet i Albert Einsteins ’Generelle Relativitetsteori’ i 1915, har forskere arbejdet med at forstå dem bedre. Dette gælder også forskere på Niels Bohr Instituttet i København, hvor vi har besøgt lektor Troels Harmark til en snak om teorien bag sorte huller.
I 2019 blev det første billede, af området lige omkring det sorte hul i centrum af galaksen M87 taget. Men det er resultatet af mange års observationer, og udvikling af metoder til at se noget, som ikke kan ses. Vi har talt med lektor Marianne Vestergaard fra Dark Cosmology Center om, hvordan astronomerne observerer de sorte huller i både det nære og fjerne univers.
LINKS
Fin introduktion til sorte huller hos videnskab.dk (https://videnskab.dk/naturvidenskab/sorte-huller)
Einsteins generelle relativitetsteori - baggrund hos Illustreret Videnskab (https://illvid.dk/fysik/relativitetsteorien/albert-einstein-og-relativitetsteori-for-begyndere)
Lektor Troels Harmark på Niels Bohr Instituttet (https://www.nbi.ku.dk/ansatte/?pure=da/persons/19668)
Marianne Vestergaards artikel om at veje sorte huller (https://videnskab.dk/naturvidenskab/kunsten-at-veje-et-sort-hul)
Dr.dk: Billede af sort hul er begyndelsen på en ny æra (https://www.dr.dk/nyheder/viden/teknologi/danske-forskere-billede-af-sort-hul-er-begyndelsen-paa-en-ny-aera)

Episode 3: Danske forskere forsøger at forstå de sorte huller

Titre
Episode 3: Danske forskere forsøger at forstå de sorte huller
Copyright
Sortie

flashback