AFM kiest andere weg dan DNB en zoekt dialoog met cryptosector | 313 B

Publicado:

De Autoriteit Financiële Markten is voor de komende jaren de nieuwe cryptotoezichthouder. Met de Europese cryptowet MICAR komen er meer regels voor projecten, exchanges en ander soortige bedrijven. Daarbij kiest de AFM nadrukkelijk voor een andere houding dan toezichthouder DNB. De autoriteit wil in gesprek blijven met de sector en heeft naar eigen zeggen veel cryptokennis in huis.
Te gast is Jasper Bets, senior supervision officer bij de AFM. Met hem spreken we over het hoe en waarom van de nieuwe cryptowet micar. Het cryptoloket van de AFM gaat 22 april open voor het verwerken van de eerste aanvragen. Dat is naar eigen zeggen een 'zwaarder' traject dan het proces waar bedrijven voor DNB doorheen moesten. Als bedrijven halverwege 2025 geen micar-vergunning hebben, mogen zij niet meer opereren op de Europese markt. Dat roept natuurlijk ook vragen op over de handhaving, want in het verleden opereerde meerdere internationale cryptobedrijven illegaal op de Nederlandse markt, tot groot ongenoegen van de Nederlandse sector.
De vraag is ook hoe populair Nederland zal worden als 'uitvalsbasis' voor internationale cryptobedrijven. Want één micar-vergunning biedt de mogelijkheid om te opereren in alle Europese landen. Kiezen bedrijven voor de soepelste toezichthouder (zoals techbedrijven zich het liefst in Ierland vestigen) of gaat het toezicht van de AFM als een soort 'keurmerk' beschouwd worden. Het zal ongetwijfeld onderdeel van gesprek zijn in de bestuurskamers van Binance, Kraken en Coinbase. En vanaf wanneer kunnen Nederlandse cryptobedrijven Europa in trekken? Het uitgeven van deze vergunningen heeft raakvlakken met de goedkeuring van de Amerikaanse Bitcoin ETF's. Toezichthouder SEC liet toen tien fondsen tegelijk van start gaan, om een eerlijk speelveld te garanderen.
En wat gaat er concreet veranderen voor cryptogebruikers? Kunnen Europese bedrijven straks alle coins blijven aanbieden? Hoe zit het met de populaire dollar-stablecoins? En zijn er gevolgen voor 'finfluencers', die in crypto toch goed vertegenwoordigd zijn. Mag je nog zomaar crypto-adviezen delen op X (Twitter) of in podcasts? Dat is niet meer zo vanzelfsprekend. En zelfs voor Bitcoin moet er onder Micar een nieuw whitepaper worden aangeleverd, want die van Satoshi voldoet niet aan de voorwaarden. 
Gasten
Jasper Bets
Bert Slagter
Links
De AFM-pagina rond MICAR
Voorzitter Laura van Geest over crypto
Host
Herbert Blankesteijn
Redactie
Daniël MolSee omnystudio.com/listener for privacy information.

AFM kiest andere weg dan DNB en zoekt dialoog met cryptosector | 313 B

Título
AFM kiest andere weg dan DNB en zoekt dialoog met cryptosector | 313 B
Copyright
Publicado

flashback