Toxic - berättelserna
UR – Utbildningsradion
Åtta unga vuxna delar med sig av sina erfarenheter från destruktiva och våldsamma relationer - hur de började, hur de första tecknen på kontroll, hot och misshandel såg ut, och hur de mörkade sina rädslor och sin skam för familj och vänner. Men också hur de tog sig ur tystnaden och isoleringen och till slut kunde lämna sina skadliga förhållanden.
Toxic - om relationer, gränser och våld
UR – Utbildningsradion
Fyra av tio unga har utsatts för någon form av våld av sin partner. Det handlar om svartsjuka, kränkningar, förödmjukande kommentarer, hot, övergrepp och andra sorters våld. Men hur kan man märka av tidiga tecken som visar att en relation är osund? Och var går egentligen gränsen? Tillsammans med gäster och experter diskuterar programledare Nattalie Ström Bunpuckdee vanliga, men skadliga beteenden som kan förekomma i toxic relationer och vad man kan göra om man själv befinner sig i ett destruktivt förhållande.
Roma, skola hem profesiaci buti
UR – Utbildningsradion
Motivacija sa studie hem anglono vreme
Hur hittar man studiemotivation och hur når man sitt drömyrke? Panelmedlemmarna delar med sig av sina drömmar och sina tips, för att inspirera andra som vill uppnå sina mål i livet. Och så ringer de till en person som motiverar unga romer till studier!
Kunskapsverket historia
UR – Utbildningsradion
En poddserie med nedslag i centrala och spännande händelser främst under 1800- och 1900-talen. I varje avsnitt möter vi en person, känd eller okänd, genom vars ögon vi får ta del av historien. Dessutom innehåller programmen en insprängd faktadel samt en intervju med historieläraren Elisabeth Ennerberg. Förutom originalserien finns följande versioner: Kunskapsverket historia - kortversion, summerar originalversionen. Kunskapsverket historia - fakta, innehåller endast faktadelen. Kunskapsverket historia - story, en version med enbart personporträttet.
Roma, szkola i bucia
UR – Utbildningsradion
Ruznica so si pes romano chawo i chaj dre szkola
Hur är det för en romsk tjej att gå i skolan och studera; vad förväntas av henne hemma? Är det samma regler för flickor och pojkar? Panelen funderar på utbildningsfrågor och vilka krav som ställs på tjejer respektive killar.
Jobbiga föräldrar
UR – Utbildningsradion
Podden för dig som vill det bästa för ditt barn. Nu ska konflikterna som ligger och gror mellan föräldrar och skola upp i ljuset. Är dagens föräldrar ett gäng curlande kravmaskiner? Eller är lärare dåliga på att ta till vara föräldrars engagemang? Barnen blir vinnare om vi samarbetar, men hur sjutton gör vi?
Svarta svanar - när historien byter riktning
UR – Utbildningsradion
Atombomberna
Den nionde augusti 1945. I staden Kakura i Japan är det mulet, men invånarna i staden har ingen aning om att molntäcket blir deras räddning. Piloten i det atomvapenbestyckade planet väljer i sista stund att flyga vidare, och fäller i stället bomben över grannstaden Nagasaki. USA har använt ett nytt massförstörelsevapen, och världen blir sig aldrig mer lik.
Romane ternimatonge gindora
UR – Utbildningsradion
Sar saj avav jek laso kompis?
Panelen diskuterar hur man känner igen en bra vän, var gränsen går för riktig vänskap och hur man blir en bra vän. En pappa gästar programmet och berättar om sin syn på barnens vänskapsrelationer.
Preach
UR – Utbildningsradion
8. Mantran för att våga
Del 8 av 8. "I´ve become addicted to pushing myself outside of my comfort zone." Linda beger sig till New York för att träffa Kashis syster Kamala, som är dansare och kashmirshaivist. Linda undrar hur Kamalas tro hjälper henne att leverera på scen, samtidigt som hon nervöst förbereder sig för sitt första scenuppträdande som sångerska och låtskrivare. Med Linda Ulfhielm.
Kjells Agenda 2030
UR – Utbildningsradion
Det är lätt att det känns övermäktigt när man läser FN:s 17 globala mål, som ska förbättra världen till 2030. För att få det mer hanterligt har Kjell Eriksson bestämt sig för att sätta upp egna mål och göra en egen Agenda, inspirerad av FN:s. För att få mer kunskap träffar han olika personer som verkar inom den stora agendans mål och hämtar idéer till saker man kan göra själv. I varje program sätter han upp tre nya punkter på sin lista.
Hej, hej Gurgin!
UR – Utbildningsradion
Ny i Sverige och många känslor? Gurgin Bakircioglu svarar på dina frågor om kärlek, relationer och framtiden. Ingen fråga är för svår - varken för Gurgin eller hans hund Ronja. En språkstärkande och underhållande podd på enklare svenska som riktar sig till nyanlända elever i språkintroduktionsklass.
Skola hemma - experterna
UR – Utbildningsradion
27 maj: En elev och en rektor om gymnasiesärskolan denna vår
Hur har det gått för gymnasiesärskolan under en vår av snabba beslut, smittspridning och distansundervisning? Är gymnasiesärskolan rent av litet bortglömd? Och hur har det gått för eleverna när just deras gymnasieskolform hållits öppen? I studion Salim Al-Khamees, tredjeårselev på programmet för hälsa, vård och omsorg på Platengymnasiet i Motala samt Emma Rosengren, rektor på gymnasiesärskolan Foucaultgymnasiet i Södertälje. Programledare är Jenny Reichwald.
När skolan flyttar hem
UR – Utbildningsradion
En specialserie om att ha skola hemma. Hur får vi barnen att göra det de ska? Hur lång är en skoldag och vad gör vi för att inte bli tokiga på varandra? Programledare Maja Härngren, som själv är förälder, tar hjälp av lärare, föräldrar och elever för att skapa så mycket ordning i kaoset som det bara går.
Tänk till talkshow
UR – Utbildningsradion
Alexander Julian Zadruzny diskuterar tillsammans med andra unga aktuella ämnen som till exempel rasism, sex, populärkultur och psykisk ohälsa ur deras egna perspektiv. Hur påverkar stereotyper vårt beteende? Får machokulturen följa med in i sovrummet? Och vilka fördomar bär vi själva ansvar för att krossa?
Ajankohtaista suomeksi
UR – Utbildningsradion
Nyheter, aktualiteter och företeelser på finska från Finland, Sverige och världen presenteras av Heidi Liekola. Här hör du även sverigefinska röster om teman som väcker intresse för att samtala på det nationella minoritetsspråket.
Hjärta och hjärna
UR – Utbildningsradion
I tonåren
Det är mycket som påstås om dagens tonåringar. De mår allt sämre, behöver sova längre på morgonen och är dessutom genetiskt programmerade att inte höra mammas tjat. Men vad säger forskningen? Emma Frans och Karin Adelsköld tar vetenskapen till hjälp för att avgöra vad som är sant och falskt. Gästexperter: Sven Bremberg, docent i socialmedicin vid Karolinska institutet, och Isabella Gripe, utredare vid Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN).
Kjellkoll
UR – Utbildningsradion
Mål 17: genomförande och globalt partnerskap
Journalisten Kjell Eriksson träffar Ida Texell från Agenda 2030-delegationen och pratar om mål 17: genomförande och globalt partnerskap. Vi kan inte lyckas själva utan vi måste samarbeta för att kunna göra världen till en bättre plats. Eva Källander berättar om hur hon har blivit självförsörjande på frukt och grönt. Anders Wijkman reflekterar över problematiken tillväxt och hållbarhet.
Romane ternengo mislibe
UR – Utbildningsradion
Veza e gadžencar - šaj ja našti?
Hur gör man om man blir kär i en icke-rom och ens föräldrar är emot det? Panelen pratar om hur situationen är bland arli-romer och vad föräldrar och kompisar tycker. Ett äldre par berättar om hur det känns när en dotter rymmer med sin kille.
Genomskåda algoritmen
UR – Utbildningsradion
Vi utforskar de synliga och osynliga mönster och formler som driver våra online-liv, och väver oss samman med internet. Det kan handla om allt från vem som bestämmer vilka nya emojier som ska finnas i din telefon till hur diktaturer kontrollerar nätet för sina medborgare.
Mitt land, mitt liv, min skola
UR – Utbildningsradion
Afghanistan del ett - att vara elev
Hur ser ett klassrum ut i Afghanistan? Vad har en afghansk elev med sig för erfarenheter från skoltiden i hemlandet? 19-åriga Najmeh Payanzadeh berättar om sin skolgång, kantad av våld och flykt, men också glädje. Hör också Pia Karlsson, Sveriges främsta expert på Afghanistans skolsystem, om framväxten av utbildningsväsendet i ett land sargat av krig och konflikt - från historia till nutid.
Åarjelsaemien åssjalommesh
UR – Utbildningsradion
Voestes aejkien dåeredidh gåatan
Ska din partner som inte är same följa med hem och träffa din släkt för första gången? Hur ska man göra för att hen ska känna sig inkluderad i den samiska familjen? De frågorna diskuterar panelen i podden.
Fatta familjen
UR – Utbildningsradion
Föräldrarådgivning när det fungerar som sämst med dem du älskar mest. Ett ring-in-program som hjälper dig att hantera föräldraskapets allra svåraste utmaningar.
Ring lärarcoachen
UR – Utbildningsradion
Mentorskap, ansvar och hemmasittare
Förväntas det av mig, som mentor, att jag åker hem till hemmasittare med skoluppgifter och bedriver undervisning? Och har jag verkligen ansvar för att ordna upp problem eller bråk som mina mentors-elever skapat på andra lärares lektioner? Det undrar Max som är mentor på högstadiet. Lärarcoach Annica Gärdin berättar vad som gäller och ger råd om hur kan Max tänka kring sitt uppdrag som mentor.
Piskan
UR – Utbildningsradion
En rapp serie om prestationsångest. Här lär du dig konsten att misslyckas och får tips på hur du kan snacka med din inre kritiker och bota din perfektionism. Programledarna Lina Sundahl Djerf och Gustav Wirtén tar ett humoristiskt grepp om prestationsångesten. Piskans psykolog, Jeanette Karensen, ger handfasta råd. Du hör inbjudna experter och personer med egna erfarenheter. Och i varje avsnitt en krönika av författaren Maria Maunsbach.
UR Samtiden podd - Spräng gränserna
UR – Utbildningsradion
Synskadades riksförbund bildades 1889 och hette då De blindas förening. För att fira 130 händelserika år arrangerades föreläsningserien Spräng gränserna. Inspelat den 4 maj 2019 på Stockholm Waterfront Congress Centre, Stockholm. Arrangör: Synskadades riksförbund.
Sámi jurdagat
UR – Utbildningsradion
Relasuvnnat/Oktavuodat
Hur dejtar man i Sápmi? Måste man vara ihop med en same? Hur viktigt är det med kulturförståelse och släktens godkännande? Panelen tar ställning till de olika frågeställningarna och delar även med sig av sina bästa dejtingtips.
Algoritmen
UR – Utbildningsradion
Klonade röster och bannade videosamlingar från arkivet
Tillsammans med före detta Algoritmen-profiler minns vi gamla avsnitt som blivit aktuella igen. Och så träffar vi kungen av arkivmaterial, youtube-legenden Rosa Mannen.
Romane gindora
UR – Utbildningsradion
Te ansoristo jek raklasa vai chejasa?
"Jag gillar en tjej som inte är romsk, jag är jättekär i henne. Men mina föräldrar säger att jag ska gifta mig innanför den romska gruppen. Ska jag lyssna på mina känslor eller på mina föräldrar?" Panelen diskuterar kärlek och tankar kring hur det skulle vara om man inte gifter sig med en rom.
Ajatuksia suomeksi
UR – Utbildningsradion
En podd där unga sverigefinska röster hörs. Panelen svarar på lyssnarbrev och diskuterar angelägna frågor.
Folkispratarna
UR – Utbildningsradion
Utifrån sina drömmar, funderingar och känslor fick några elever på folkhögskolor i Malmö och Lund i uppgift att skriva varsin text om vad som motiverar dem i livet. Texterna skulle sedan spelas in till en podd, och det är bakgrunden till den här serien.
PK-mannen
UR – Utbildningsradion
Kan det aldrig vara synd om mig?
Musse är en vit, heterosexuell man från medelklassen utan funktionsnedsättning. Nu undrar han om det aldrig någonsin kan vara synd om honom, eftersom det alltid finns någon som är mer utsatt. Men går det att värdera människors känslor? Vi pratar med psykologen Anna Bennich. De fyra listmakarna ger Musse ett uppdrag: de vill att han ska lyssna på någon.
Hunteerinkia meänkielelä
UR – Utbildningsradion
Tekoäly ja tulevaisuus
Artificiell intelligens finns överallt i vår vardag. Kommer robotarna ta över världen eller finns det en gräns för den artificiella intelligensens kunnande? Panelen funderar på vad AI kan göra för oss och vilka riskerna med AI kan tänkas vara.
Newsreel World
UR – Utbildningsradion
2023-04-01
Nyheter från den engelskspråkiga världen på medelsvår engelska. I Kanada har man påbörjat en rättegång som ska avkriminalisera ett mindre innehav av droger för vuxna. Katy Davis rapporterar. En skräckfilm som är baserad på den tecknade figuren Nalle Puh stoppas från att visas på bio i Hongkong. Miljoner fiskar har dött i en flod i Australien på grund av låga syrenivåer i vattnet. I Indien har fyra ingenjörer presenterat en uppfinning som ska hjälpa synskadade och blinda barn. Musik av artisten Zuchu.
Filosofera med Farzad
UR – Utbildningsradion
Tänk om allt är en illusion
Hur vet vi att det vi ser, känner och luktar är på riktigt? Att allting inte bara är en superavancerad och välgjord simulering? Sofia och Nils, båda 11 år, funderar tillsammans med Farzad kring de här komplicerade frågorna. Tänk om vi egentligen befinner oss i ett spel och att någon annan styr oss, vem skulle det vara i så fall? Och spelar det egentligen någon roll om allt är en illusion? Vi får också höra vad elever på Snösätraskolan i Rågsved tänker om samma frågor.
Upptäckarveckor på torpet
UR – Utbildningsradion
Chefens hemliga rum
Del 10 av 10. Nu har de två veckorna gått och det har blivit dags för Jonas att åka hem igen. Chefen ringer en sista gång och skäller för att löven fortfarande ligger kvar i trädgården. Då smyger Jonas upp till det hemliga rummet på vinden, som han absolut inte får gå in i.
UR Samtidens podd - Bokmässan 2018
UR – Utbildningsradion
#Metoo i deckarvärlden
Hösten 2017 svepte metoo-rörelsen in över Sverige och satte fokus på maktstrukturer och övergrepp mot kvinnor. Möt författarna Kicki Sehlstedt (Sweet Lolita), Lina Bengtsdotter (Francesca) och Sara Larsson (Aldrig mer) i en diskussion om hur litteratur kan ge kunskap och väcka engagemang kring våld, övergrepp och trakasserier mot kvinnor - och samtidigt vara vass spänning. Moderator: Karin Linge Nordh. Inspelat den 29 september 2018 på Svenska mässan i Göteborg. Arrangörer: Piratförlaget, Bokförlaget Forum och Norstedts.
Historiska val
UR – Utbildningsradion
Sydafrikas första demokratiska val
1994 hålls Sydafrikas första demokratiska val. Det är första gången som alla i befolkningen får rösta, inte bara de vita. Nelson Mandela väljs till president och Sydafrika går från att vara en vit diktatur till att bli en demokrati. Vad ledde fram till att den sydafrikanska befolkningen tillslut fick gå till val på ett demokratiskt sätt? Gäst i studion: Palmira Koukkari Mbenga, korrespondent för Sveriges Radio.
Ett särskilt dilemma
UR – Utbildningsradion
Mitt barns sexualitet
Del 20 av 20. Malins son har autism och en intellektuell funktionsnedsättning. När han kom in i puberteten ville Malin prata med hans assistenter och personal på skolan om hur de skulle förhålla sig till hans sexuella utveckling. Ingen av dem hade tidigare mött en förälder som hade ställt frågan. Malin berättar om hur hon tog sig an sin önskan att sonen skulle få ett sunt förhållande till sin sexualitet; att varken själv bli kränkt eller kränka andra.
Fejkskolan
UR – Utbildningsradion
Kändisar i svensk partipolitik
Med utgångspunkt i politiska ställningstaganden i nöjesvärlden gräver Anna Charlotta och panelen i klassiska samhällsdebatter. Vilka kändisar har genom tiderna stöttat svenska partier och varför förändras engagemanget efter en 1970-talskatastrof? Hur påverkar populärkultur och samhällsfrågor varandra?
Detaljerna - nutidspolitik
UR – Utbildningsradion
Gudrun Schyman bränner 100 000 kronor
En morgon under Almedalsveckan 2010 luktar det bränt från hamnplan i Visby. Det är Gudrun Schyman som lägger hundralappar i den lilla klotgrillen hon har fått eld i. Hon vill visa på löneskillnaden mellan män och kvinnor. Hur långt kan man gå som politiker? Och blev det en lyckad kampanj?
Alla mina förövare
UR – Utbildningsradion
Dickpics och nättrakasserier
Linus hade inte ens kommit ut inför andra om att han gillade killar när elever på skolan startade en grupp på sociala medier där de skrev om hur "äcklig han var som var gay". Förutom trakasserierna från jämnåriga får han kukbilder skickade till sig flera gånger i veckan. Vi pratar om nätets mörka sidor och hur du kan hantera sexuella trakasserier i sociala medier.
Kjellsorterat
UR – Utbildningsradion
Vi tar alldeles för lite ansvar för vår miljö. Oftast beror det på att vi inte förstår hur mycket vi faktiskt påverkar när vi konsumerar, reser eller skapar produkter. Programledaren och journalisten Kjell Eriksson möter enskilda personer som försöker leva som de lär, och myndigheter och organisationer som arbetar för att leva upp till hållbara mål.
UR-Pedagogernas podcast
UR – Utbildningsradion
Historisk empati
Samtal med historielärarna Martin Englund, Blackebergs gymnasium, och Lisa Andersson, Malmö folkhögskola, om historisk empati. "Historia handlar om människor, det handlar inte om krigen, processerna och skeendena. I grunden är det människor som har agerat, som har tänkt och som har känt."
Kompisvecka med Farzad
UR – Utbildningsradion
Om döden
Vad händer när vi dör? 9-åriga Pernilla tror att det blir helt vitt eller någon annan konstig färg. 9-åriga Melvin tror att man blir som ett barn igen. Vi pratar om tankar om döden och Farzad samlar ihop dem och ger döden en egen låt.
Kjellkritik
UR – Utbildningsradion
Multimediamogulen Kjell Eriksson undersöker hur vi kan vara källkritiska i vår komplexa verklighet. Idag är vi allt mer våra egna publicister och redaktörer - vi delar artiklar, bilder och gör inlägg i sociala medier och konsumerar mer fakta än någonsin. Då är det viktigt att kunna förhålla sig kritiskt och inte tro på allt man läser, hör eller ser, samtidigt som det finns mycket som är sant och otroligt. Vetenskapsjournalisten Emma Frans delar med sig av sina innersta tankar om källkritik och vi får följa undersökande reportern Josefiné Nettelbladt.
Jobba, sova, dö
UR – Utbildningsradion
Vad är egentligen meningen med att arbeta? En existentiell och filosofisk programserie om människans relation till arbetet. Förr, nu och i framtiden.
Fejk
UR – Utbildningsradion
Politik
Med utgångspunkt i politiska ställningstaganden i nöjesvärlden gräver Anna Charlotta och panelen i klassiska samhällsdebatter. Vilka kändisar har stöttat politiska partier, och varför förändrades engagemanget efter en 1970-talskatastrof? Vi tar upp moralfrågorna som ledde till Parental Advisory-märkningen. Vi ser hur samtyckeslagen letat sig in i svensk film. Och vi hör en brasiliansk superhit, vars samhällskritiska budskap många har missat.
¿Qué pasa? fácil
UR – Utbildningsradion
2023-03-25
Legendariske basketspelaren Pau Gasol får en mycket speciell utmärkelse. Manuela driver ett datorspelsföretag. Hon berättar varför hon älskar det och beskriver även vad tjejer som spelar ibland får utstå. Musik från Paula Koops.
¿Qué pasa?
UR – Utbildningsradion
2023-05-20
Nyheter från den spanskspråkiga världen på medelsvår spanska. Hör om läraren som har tatuerat hela sin kropp för att inspirera sina elever att läsa! En svår torka drabbar jordbruket i Spanien. I förlängningen drabbar det även länder som Sverige som importerar mycket frukt och grönsaker. Vilken låt blir årets sommarplåga?
Newsreel Easy
UR – Utbildningsradion
2023-03-25
Nyheter på lätt engelska i ett långsamt tempo. Biljetterna till Eurovision-finalen sålde slut på 36 minuter eftersom många av biljetterna köptes av bottar. I Storbritannien pågår våldsamma elevprotester mot skolornas regler. Vi pratar med Asta och Emily om vad de tycker om det. En pappa har designat en spelkonsoll som är anpassad för funktionshindrade barn. Musik: God of War – Bear McCreary.
Newsreel
UR – Utbildningsradion
2023-05-06
Nyheter på medelsvår engelska. Ättlingar till förslavade människor kräver nu en ursäkt från den brittiska regeringen. I Storbritannien ska den nya kungen krönas. Vi pratar med unga röster om deras åsikter. En populär pratshow har sänt sitt sista avsnitt med den brittiska programledaren James Corden. Musik av artisten Adele.
Nouvelles en français facile
UR – Utbildningsradion
En podd från UR med korta nyheter på enkel franska producerade på plats i Paris.
Nouvelles en français
UR – Utbildningsradion
2023-05-13
Nyheter från Frankrike på medelsvår franska. Den här veckan pratar vi om AI och hur artificiell intelligens kan hjälpa, eller stjälpa, när det används i samband med bland annat läxor och plugg. Vi pratar med Capucine som ibland använder AI när hon pluggar och med Tanis som är lite orolig att AI ska ersätta mänskligt arbete. Vilka rätter är fransmännens favoriter? Vi pratar mat med Filomène. Sista låten för säsongen är av Alice et moi, en artist som har ett alter ego på scen.
Nachrichten auf Deutsch
UR – Utbildningsradion
2023-03-18
Nyheter på medelsvår tyska. 34 procent av alla tyskar tycker att ostmacka är bästa
frukosten. Förbundskanslern Olaf Scholz har kastat snöboll. Testdockorna Helga och Zohar
har varit i rymden i tre veckor för att samla data. Bland annat om hur strålningen i rymden
påverkar kroppen. Tyska filmen "På västfronten intet nytt" har vunnit fyra Oscar.
Metalbandet Lord of the Lost kommer att representera Tyskland i Eurovision Song Contest i Liverpool.
Nachrichten auf Deutsch Leicht
UR – Utbildningsradion
2023-03-18
Nyheter på lätt tyska i ett långsamt tempo. 34 procent av alla tyskar tycker att ostmacka är
bästa frukosten. Förbundskanslern Olaf Scholz har kastat snöboll. Testdockorna Helga och
Zohar har varit i rymden i tre veckor för att samla data. Bland annat om hur strålningen i
rymden påverkar kroppen. Tyska filmen "På västfronten intet nytt" har vunnit fyra Oscar.
Metalbandet Lord of the Lost kommer att representera Tyskland i Eurovision Song Contest i
Liverpool.
NPF-podden
UR – Utbildningsradion
För alla som är intresserade av frågor som rör barn med neuropsykiatriska diagnoser. Psykologen Bo Hejlskov Elvén och logopeden Ulrika Aspeflo svarar på frågor och ger handledning om hur man kan hjälpa barn med särskilda behov.
Harrisons historiepodd
UR – Utbildningsradion
Historikerna och makarna Dick och Katarina Harrison reser runt i Sverige och pratar om historiska föremål. Det kan vara allt från ett tuggummi från stenåldern till en kungakrona, en vodkaflaska eller en leksaksbil från femtiotalet. Genom berättelserna om föremålen ges inblick i olika epoker i historien.
Bomber, flykt och skolböcker
UR – Utbildningsradion
Kan utbildning rädda liv?
Utan möjligheten att gå i skola blir livet svårt. Barn berättar här om hur skolan inte bara lär dig läsa och skriva - den ger dig drömmar om framtiden och kompisar att leka med. En hjälparbetare från Rädda barnen berättar om hur skolgång räddar barn från barnarbete, människohandel och fattigdom.
Tänk till snackar stress
UR – Utbildningsradion
Framtiden
Vad ska du bli när du blir stor? Om framtidsstress och prestationsångest och att må dåligt av att känna att man hela tiden måste prestera för att bli något. Tilde berättar hur det var att må dåligt på grund av framtidsstress och skolstress. Psykologen Jenny Jägerfeld förklarar varför det är så lätt att oroa sig för framtiden och ger råd om hur man kan minska prestationskraven. Vi ringer också upp 16-årige vloggaren Manfred Erlandsson för att fråga hur hans verklighet egentligen är.
Didaktorn
UR – Utbildningsradion
Natanael Beskow
Natanael Beskow är mannen bakom mycket som format svensk skola och bildning under 1900-talet. Ändå är han tämligen okänd, i skuggan av sin hustru Elsa. Han var lärare och rektor, startade Sveriges första fritidsgård och drev den första folkhögskolan i en storstad. Allt för att bilda folket och skapa de möten han var övertygad om skulle göra samhället bättre. På söndagarna skällde han ut överklassen i Djursholms kapell, där han verkade som pastor i 50 år. Han kämpade för kvinnors rösträtt och 1947 nominerades han, tillsammans med Mahatma Gandhi, till Nobels fredspris. Kort sagt hade han ett finger i nästan varje syltburk. Vad var det som drev karln och vad kan vi lära av honom idag? Didaktorn möter Håkan Fransson, som har Natanael Beskow att tacka för sitt liv. Detta är avsnitt 100 av Didaktorn och även det sista.
Mifforadio
UR – Utbildningsradion
Bäst av miffo
Vi avslutar med de bästa inslagen från Mifforadio och säsong 10.
Bildningsbyrån
UR – Utbildningsradion
Martin Luther King – medborgarrättsrörelsens predikant
Martin Luther King blev ledare för medborgarrättsrörelsen redan som 26-åring. Med hjälp av metoder kring icke-våld och civil olydnad mobiliserades hundratusentals människor i den största rörelsen i amerikansk historia. Mest känd är han för talet "I have a dream" som han höll 1963. Vad var det egentligen för samhälle som han drömde om? Och hur förändrades hans politiska tankar under hans liv?
Lärarrummet
UR – Utbildningsradion
Sveriges minsta skola
I det här programmet diskuteras byskolans roll i en avfolkad glesbygd. På en kulle mellan två fjälltoppar i byn Ammarnäs i Västerbotten ligger en av Sveriges minsta skolor. När Jenny Sjöström började jobba här för snart 25 år sedan hade hon 22 elever och jobbade i ett arbetslag. Idag har hon sju elever och driver det pedagogiska arbetet ensam. Samtidigt som många andra byskolor läggs ner, lever skolan i Ammarnäs vidare. Utan den skulle byn aldrig överleva.
Skolministeriet
UR – Utbildningsradion
Om det emotionella lärandets plats i skolan
Livskunskap var ett utskällt ämne som så småningom försvann. Men många menar att det behövs någon form av emotionellt och socialt lärande i skolan. OECD genomför just nu en studie bland elever i 10 olika länder om sociala och emotionella färdigheter. Och här i Sverige arbetar skolkuratorn Hilda Johnsson tillsammans med lärarna på sin skola för att få in det förebyggande elevhälsoarbetet på lektionerna.
Barnaministeriet
UR – Utbildningsradion
"Alla röker på"
Synen på cannabis håller på att förändras. Det sveper en legaliseringsvåg över världen och i Sverige är det numera lätt att få tag i, även om det är olagligt. Emilia var 14 år första gången hon blev bjuden på cannabis och till slut vann nyfikenheten över löftet till mamma.
Pop och politik
UR_ung
Viktigt meddelande
Hej, Pop och politik har bytt plats på nätet och det här kontot kommer inom kort att avslutas.
Så om du ser eller hör det här, och även fortsättningsvis vill följa oss: Gå in på iTunes, Podcaster eller Acast och sök efter Pop och politik på nytt. När vår nya fina logga dyker upp så har du hittat rätt. Bara att klicka "prenumerera" och luta dig tillbaka, allt nytt kommer att rulla in precis som vanligt. De nya episoderna kommer i början av juli.
Tack på förhand (och ursäkta för strulet).
/Redaktionen
Links
- All
- Arts
- Books
- Design
- Fashion & Beauty
- Food
- Performing Arts
- Visual Arts
- Business
- Careers
- Entrepreneurship
- Investing
- Management
- Marketing
- Non-Profit
- Comedy
- Comedy Interviews
- Improv
- Stand-Up
- Education
- Courses
- How To
- Language Learning
- Self-Improvement
- Fiction
- Comedy Fiction
- Drama
- Science Fiction
- Government
- Health & Fitness
- Alternative Health
- Fitness
- Medicine
- Mental Health
- Nutrition
- Sexuality
- History
- Kids & Family
- Education for Kids
- Parenting
- Pets & Animals
- Stories for Kids
- Leisure
- Animation & Manga
- Automotive
- Aviation
- Crafts
- Games
- Hobbies
- Home & Garden
- Video Games
- Music
- Music Commentary
- Music History
- Music Interviews
- News
- Business News
- Daily News
- Entertainment News
- News Commentary
- Politics
- Sports News
- Tech News
- Religion & Spirituality
- Buddhism
- Christianity
- Hinduism
- Islam
- Judaism
- Religion
- Spirituality
- Science
- Astronomy
- Chemistry
- Earth Sciences
- Life Sciences
- Mathematics
- Natural Sciences
- Nature
- Physics
- Social Sciences
- Society & Culture
- Documentary
- Personal Journals
- Philosophy
- Places & Travel
- Relationships
- Sports
- Baseball
- Basketball
- Cricket
- Fantasy Sports
- Football
- Golf
- Hockey
- Rugby
- Running
- Soccer
- Swimming
- Tennis
- Volleyball
- Wilderness
- Wrestling
- TV & Film
- After Shows
- Film History
- Film Interviews
- Film Reviews
- TV Reviews
- Technology
- True Crime