Toxic - berättelserna

UR – Utbildningsradion

Maryam

Under hela sin uppväxt har Maryam upplevt våld. När hon träffar en kille som är äldre och har en egen lägenhet hoppas hon att han kan bli det skydd och den trygghet hon alltid har saknat. Men redan andra gången de träffas förändras han. På bara några månader förvandlas Maryams liv till ett kaos av hot och grovt våld.


Toxic - om relationer, gränser och våld

UR – Utbildningsradion

Vad är våld?

Om olika typer av aggressiva och våldsamma beteenden i sina tidigare relationer. Att slänga saker omkring sig när man blir arg, är det våld? Och hur ska man se på kränkningar och psykiskt våld i relation till fysiskt? Kriminolog Nina Rung reder ut vad som är olagligt och hur man kan se på olika sorters våld i en relation. Programledare Nattalie Ström Bunpuckdee och bisittare Nicole Blomgren samtalar. Medverkar gör även Lena Berg från organisationen MÄN.


Roma, skola hem profesiaci buti

UR – Utbildningsradion

Motivacija sa studie hem anglono vreme

Hur hittar man studiemotivation och hur når man sitt drömyrke? Panelmedlemmarna delar med sig av sina drömmar och sina tips, för att inspirera andra som vill uppnå sina mål i livet. Och så ringer de till en person som motiverar unga romer till studier!


Kunskapsverket historia

UR – Utbildningsradion

Polarexpedition

Om civilingenjör Salomon August Andrées ballongfärd till Nordpolen 1897. Här skulle han och hans medresenärer Nils Strindberg och Knut Fraenkel beträda och kartlägga outforskad mark. Det handlar om drömmar, moderna uppfinningar, misslyckanden och död i en av världens svåraste terränger.


Roma, szkola i bucia

UR – Utbildningsradion

Ruznica so si pes romano chawo i chaj dre szkola

Hur är det för en romsk tjej att gå i skolan och studera; vad förväntas av henne hemma? Är det samma regler för flickor och pojkar? Panelen funderar på utbildningsfrågor och vilka krav som ställs på tjejer respektive killar.


Jobbiga föräldrar

UR – Utbildningsradion

Å nej inte sommarlov!

Hur ger jag mina barn en bra sommar även om jag har en tajt budget? Hur mycket ska de plugga? Och hur ska jag orka? Vi pratar om sommarlov och strategier för att klara av sommarlovet.


Svarta svanar - när historien byter riktning

UR – Utbildningsradion

Atombomberna

Den nionde augusti 1945. I staden Kakura i Japan är det mulet, men invånarna i staden har ingen aning om att molntäcket blir deras räddning. Piloten i det atomvapenbestyckade planet väljer i sista stund att flyga vidare, och fäller i stället bomben över grannstaden Nagasaki. USA har använt ett nytt massförstörelsevapen, och världen blir sig aldrig mer lik.


Romane ternimatonge gindora

UR – Utbildningsradion

Sar saj avav jek laso kompis?

Panelen diskuterar hur man känner igen en bra vän, var gränsen går för riktig vänskap och hur man blir en bra vän. En pappa gästar programmet och berättar om sin syn på barnens vänskapsrelationer.


Preach

UR – Utbildningsradion

8. Mantran för att våga

Del 8 av 8. Linda beger sig till New York för att träffa Kashis syster Kamala, som är dansare och kashmirshaivist. Linda undrar hur Kamalas tro hjälper henne att leverera på scen, samtidigt som hon nervöst förbereder sig för sitt första scenuppträdande som sångerska och låtskrivare.


Kjells Agenda 2030

UR – Utbildningsradion

Här är de 30 punkterna som förbättrar världen!

Flera av Kjells gäster har pratat om vikten av utbildning. Därför har Kjell bjudit in superrektorn Peyman Vahedi. Han menar att vi ibland måste flytta ut från klassrummen för att öka elevernas motivation. Peyman tycker också att vi måste förstå var i världen vi befinner oss, så vi gnäller på rätt saker. Producent-Jakob har pratat med Linnéuniversitetet där de erbjuder en kurs i Harry Potter. Dessutom får du en genomgång av alla 30 punkter som nu finns på Kjells Agenda 2030.


Hej, hej Gurgin!

UR – Utbildningsradion

Måste man älska Sverige?

Måste man älska Sverige och vara tacksam för att man fått komma hit? Gurgin tycker om mycket i Sverige, men han tycker inte om allt.


Skola hemma - experterna

UR – Utbildningsradion

27 maj: En elev och en rektor om gymnasiesärskolan denna vår

Hur har det gått för gymnasiesärskolan under en vår av snabba beslut, smittspridning och distansundervisning? Är gymnasiesärskolan rent av litet bortglömd? Och hur har det gått för eleverna när just deras gymnasieskolform hållits öppen? I studion Salim Al-Khamees, tredjeårselev på programmet för hälsa, vård och omsorg på Platengymnasiet i Motala samt Emma Rosengren, rektor på gymnasiesärskolan Foucaultgymnasiet i Södertälje. Programledare är Jenny Reichwald.


När skolan flyttar hem

UR – Utbildningsradion

En annorlunda skolavslutning

Så här års brukar skolgårdarna fyllas av elever med pirr i magen och föräldrar som får kämpa mot tårarna. Men den här avslutningen kommer inte att bli som vanligt. Hur säger man hejdå på distans? Programledare Maja Härngren och mellanstadielärare Catharina Glaas tar hjälp av en etnolog, en lärare och en tjej som går ut mellanstadiet.


Tänk till talkshow

UR – Utbildningsradion

Är jag toxic?

Panelen svarar på lyssnarnas egna frågor kring att vara toxic i en relation. Är det toxic att vilja att ens kompis ska fortsätta vara kär i en, trots att man själv inte är det? Och hur länge är det okej att ha kvar dejtingappar efter man träffat nån man gillar?


Hjärta och hjärna

UR – Utbildningsradion

Är det sant att svenskar dricker mest mjölk i världen?

Hanna Hellquist och Jenny Jägerfeld tar en rejäl klunk av en av våra mest populära men också omdiskuterade drycker, mjölk. Får vi verkligen starka ben av mjölk eller är mjölk i själva verket onyttigt? Och är det sant att svenskar dricker mest mjölk i världen? Mjölkens rykte har de senaste åren blivit allt sämre. Där allt ifrån vår hälsa, planet och miljö verkar kunna hotas av den vita drycken. Så hur "farlig" är mjölken? Allt det här tar programledarduon reda på. Till sin hjälp har de Emily Sonested universitetslektor i nutritionsepidemiologi, samt Carin Martiin forskare i agrarhistoria.


Romane ternengo mislibe

UR – Utbildningsradion

Veza e gadžencar - šaj ja našti?

Hur gör man om man blir kär i en icke-rom och ens föräldrar är emot det? Panelen pratar om hur situationen är bland arli-romer och vad föräldrar och kompisar tycker. Ett äldre par berättar om hur det känns när en dotter rymmer med sin kille.


Åarjelsaemien åssjalommesh

UR – Utbildningsradion

Voestes aejkien dåeredidh gåatan

Ska din partner som inte är same följa med hem och träffa din släkt för första gången? Hur ska man göra för att hen ska känna sig inkluderad i den samiska familjen? De frågorna diskuterar panelen i podden.


Fatta familjen

UR – Utbildningsradion

Ska jag göra en NPF-utredning som vuxen?

Psykolog Bo Hejlskov Elvén och psykoterapeut Malin Lindholm ger råd kring vuxna som nyligen har fått en NPF-diagnos eller går i tankarna på att göra en utredning. Vad innebär det att få en diagnos sent i livet och vilket stöd finns att få?


Ring lärarcoachen

UR – Utbildningsradion

Mentorskap, ansvar och hemmasittare

Förväntas det av mig, som mentor, att jag åker hem till hemmasittare med skoluppgifter och bedriver undervisning? Och har jag verkligen ansvar för att ordna upp problem eller bråk som mina mentors-elever skapat på andra lärares lektioner? Det undrar Max som är mentor på högstadiet. Lärarcoach Annica Gärdin berättar vad som gäller och ger råd om hur kan Max tänka kring sitt uppdrag som mentor.


Piskan

UR – Utbildningsradion

Vad gör det om hundra år?

Går det att bota prestationsångest och hur gör man i så fall? I Malmö träffas en grupp vuxna för att leka. Leken föder oväntade idéer, skapar tillit och gemenskap och sänker stressnivåerna. Och i Göteborg lär psykologen och filosofen Ida Hallgren ut konsten att tänka negativt för att bli av med prestationsångest. Piskans psykolog Jernett Karensen menar att en liten dos rädsla för att göra fel faktiskt kan motivera oss att lära nya saker och rätta till fel.


Sámi jurdagat

UR – Utbildningsradion

Relasuvnnat/Oktavuodat

Hur dejtar man i Sápmi? Måste man vara ihop med en same? Hur viktigt är det med kulturförståelse och släktens godkännande? Panelen tar ställning till de olika frågeställningarna och delar även med sig av sina bästa dejtingtips.


Algoritmen

UR – Utbildningsradion

Internets yngsta användare

Generation alfa spås bli den rikaste och mest framgångsrika generationen någonsin. Internets yngsta användare dominerar redan nu med stora följarskaror och innovativt innehåll. Vad är sociala medier för någon som fötts rakt in i digitaliseringen?


Romane gindora

UR – Utbildningsradion

Te ansoristo jek raklasa vai chejasa?

"Jag gillar en tjej som inte är romsk, jag är jättekär i henne. Men mina föräldrar säger att jag ska gifta mig innanför den romska gruppen. Ska jag lyssna på mina känslor eller på mina föräldrar?" Panelen diskuterar kärlek och tankar kring hur det skulle vara om man inte gifter sig med en rom.


Ajatuksia suomeksi

UR – Utbildningsradion

Unelmaelämä

Så lätt livet levs i drömmarna! Men går drömmarna att förverkliga? Hur gör man? Panelen drömmer sig bort i ett samtal om förhoppningar - och kanske väcks dina egna drömmar till liv.


Folkispratarna

UR – Utbildningsradion

Wictor

En serie där folkhögskoleelever i varje avsnitt berättar personligt, utifrån egna manus, om drömmar, funderingar och sin syn på livet. Att gå i gymnasiet och lida av social fobi var Wictors vardag. Till slut kände han sig som ett vandrande spöke utan några känslor och han stängde in sig hemma. Följ med på hans omtumlande resa från isolering och ångest till den nya plats han funnit som ger honom både styrka och trygghet.


PK-mannen

UR – Utbildningsradion

Kan det aldrig vara synd om mig?

Musse är en vit, heterosexuell man från medelklassen utan funktionsnedsättning. Nu undrar han om det aldrig någonsin kan vara synd om honom, eftersom det alltid finns någon som är mer utsatt. Men går det att värdera människors känslor? Vi pratar med psykologen Anna Bennich. De fyra listmakarna ger Musse ett uppdrag: de vill att han ska lyssna på någon.


Hunteerinkia meänkielelä

UR – Utbildningsradion

Tekoäly ja tulevaisuus

Artificiell intelligens finns överallt i vår vardag. Kommer robotarna ta över världen eller finns det en gräns för den artificiella intelligensens kunnande? Panelen funderar på vad AI kan göra för oss och vilka riskerna med AI kan tänkas vara.


Filosofera med Farzad

UR – Utbildningsradion

Tänk om allt är en illusion

Hur vet vi att det vi ser, känner och luktar är på riktigt? Att allting inte bara är en superavancerad och välgjord simulering? Sofia och Nils, båda 11 år, funderar tillsammans med Farzad kring de här komplicerade frågorna. Tänk om vi egentligen befinner oss i ett spel och att någon annan styr oss, vem skulle det vara i så fall? Och spelar det egentligen någon roll om allt är en illusion? Vi får också höra vad elever på Snösätraskolan i Rågsved tänker om samma frågor.


Historiska val

UR – Utbildningsradion

Sydafrikas första demokratiska val

1994 hålls Sydafrikas första demokratiska val. Det är första gången som alla i befolkningen får rösta, inte bara de vita. Nelson Mandela väljs till president och Sydafrika går från att vara en vit diktatur till att bli en demokrati. Vad ledde fram till att den sydafrikanska befolkningen tillslut fick gå till val på ett demokratiskt sätt? Gäst i studion: Palmira Koukkari Mbenga, korrespondent för Sveriges Radio.


Ett särskilt dilemma

UR – Utbildningsradion

Mitt barns sexualitet

Del 20 av 20. Malins son har autism och en intellektuell funktionsnedsättning. När han kom in i puberteten ville Malin prata med hans assistenter och personal på skolan om hur de skulle förhålla sig till hans sexuella utveckling. Ingen av dem hade tidigare mött en förälder som hade ställt frågan. Malin berättar om hur hon tog sig an sin önskan att sonen skulle få ett sunt förhållande till sin sexualitet; att varken själv bli kränkt eller kränka andra.


Fejkskolan

UR – Utbildningsradion

Kändisar i svensk partipolitik

Med utgångspunkt i politiska ställningstaganden i nöjesvärlden gräver Anna Charlotta och panelen i klassiska samhällsdebatter. Vilka kändisar har genom tiderna stöttat svenska partier och varför förändras engagemanget efter en 1970-talskatastrof? Hur påverkar populärkultur och samhällsfrågor varandra?


Detaljerna - nutidspolitik

UR – Utbildningsradion

Öppna era hjärtan

När dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt höll sitt tal inför valet 2014, vädjade han till svenska folket att öppna sina hjärtan inför den kommande flyktingvågen. Varför formulerade han sig som han gjorde, och vilken betydelse fick talet egentligen för svensk politik?


Alla mina förövare

UR – Utbildningsradion

Dickpics och nättrakasserier

Linus hade inte ens kommit ut inför andra om att han gillade killar när elever på skolan startade en grupp på sociala medier där de skrev om hur "äcklig han var som var gay". Förutom trakasserierna från jämnåriga får han kukbilder skickade till sig flera gånger i veckan. Vi pratar om nätets mörka sidor och hur du kan hantera sexuella trakasserier i sociala medier.


Kjellsorterat

UR – Utbildningsradion

Stora och små lösningar för miljön

Anders Wijkman, före detta politiker och debattör i miljöfrågor, pratar om nödvändigheten av cirkulär ekonomi och återanvändning. Susanna Elfors har startat en Facebookgrupp för tågresenärer och Peter Cedgard är "ploggare", det betyder att han kombinerar skräpplockning och löpning. I dag springer han hela vägen in i studion, med skräp och allt. Ida Texell från Agenda 2030-delegationen förklarar hållbarhetsmålen 15, 16 och 17: "Ekosystem och biologisk mångfald", "Fredliga och inkluderande samhällen" samt "Genomförande och partnerskap".


UR-Pedagogernas podcast

UR – Utbildningsradion

Historisk empati

Samtal med historielärarna Martin Englund, Blackebergs gymnasium, och Lisa Andersson, Malmö folkhögskola, om historisk empati. "Historia handlar om människor, det handlar inte om krigen, processerna och skeendena. I grunden är det människor som har agerat, som har tänkt och som har känt."


Kompisvecka med Farzad

UR – Utbildningsradion

Om döden

Vad händer när vi dör? 9-åriga Pernilla tror att det blir helt vitt eller någon annan konstig färg. 9-åriga Melvin tror att man blir som ett barn igen. Vi pratar om tankar om döden och Farzad samlar ihop dem och ger döden en egen låt.


Kjellkritik

UR – Utbildningsradion

Användning av källor

Om kraften i filmmediet och hur svårt det är att vara källkritisk. Kjell Eriksson träffar filmrecensenten och kulturjournalisten Fredrik Sahlin som funderar över detta. Kjell träffar också Anna Davidsson som är profilen bakom Instagramkontot "Apan satt i granen". Hon berättar om ansvaret och påverkan man har som kommer med en stor följarskara. Reportern Josefiné försöker göra en egen fake-video. Ser någon igenom bluffen?


Jobba, sova, dö

UR – Utbildningsradion

Influencer - ett nytt yrke

Bloggare, youtubers, poddare och instagrammare är vår tids kändisar. En influencer - ordagrant en påverkare - är en person som har inflytande över sina följares beslut och tjänar pengar på marknadsföring. Är det en B-kändis, eller vår tids smartaste entreprenör? Linda Hörnfeldt har bloggat sen 2001 och lever idag på sitt influencerskap, Tony Muhonen gör vloggar på Youtube och hoppas på att bli sedd.


Fejk

UR – Utbildningsradion

Politik

Med utgångspunkt i politiska ställningstaganden i nöjesvärlden gräver Anna Charlotta och panelen i klassiska samhällsdebatter. Vilka kändisar har stöttat politiska partier, och varför förändrades engagemanget efter en 1970-talskatastrof? Vi tar upp moralfrågorna som ledde till Parental Advisory-märkningen. Vi ser hur samtyckeslagen letat sig in i svensk film. Och vi hör en brasiliansk superhit, vars samhällskritiska budskap många har missat.


NPF-podden

UR – Utbildningsradion

Värderande ord stämplar elever

En specialpedagog undrar hur hon ska få sina lärarkollegor att sluta använda värderande ord som "trött, lat, jobbig och krånglig" när de skriver eller talar om sina elever. Logoped Ulrika Aspeflo och psykolog Bo Hejlskov Elvén handleder på telefon.


Harrisons historiepodd

UR – Utbildningsradion

Curlingstenen från Uddevalla

Historikerna och makarna Dick och Katarina Harrison reser runt i Sverige och pratar om historiska föremål och epoker. Idag pratar de om en granitsten som utvecklade hela curlingsporten i Sverige och visar på den nära kontakten som västra Sverige och Bohuslän hade med Skottland.


Bomber, flykt och skolböcker

UR – Utbildningsradion

Kan utbildning rädda liv?

Utan möjligheten att gå i skola blir livet svårt. Barn berättar här om hur skolan inte bara lär dig läsa och skriva - den ger dig drömmar om framtiden och kompisar att leka med. En hjälparbetare från Rädda barnen berättar om hur skolgång räddar barn från barnarbete, människohandel och fattigdom.


Didaktorn

UR – Utbildningsradion

Natanael Beskow

Natanael Beskow är mannen bakom mycket som format svensk skola och bildning under 1900-talet. Ändå är han tämligen okänd, i skuggan av sin hustru Elsa. Han var lärare och rektor, startade Sveriges första fritidsgård och drev den första folkhögskolan i en storstad. Allt för att bilda folket och skapa de möten han var övertygad om skulle göra samhället bättre. På söndagarna skällde han ut överklassen i Djursholms kapell, där han verkade som pastor i 50 år. Han kämpade för kvinnors rösträtt och 1947 nominerades han, tillsammans med Mahatma Gandhi, till Nobels fredspris. Kort sagt hade han ett finger i nästan varje syltburk. Vad var det som drev karln och vad kan vi lära av honom idag? Didaktorn möter Håkan Fransson, som har Natanael Beskow att tacka för sitt liv. Detta är avsnitt 100 av Didaktorn och även det sista.


Bildningsbyrån

UR – Utbildningsradion

Hedy Lamarr – filmstjärna och uppfinnare

Hedy Lamarr var 1933 med i filmen Extas och blev några år senare filmstjärna i Hollywood. Samtidigt som hon var en glamourös filmstjärna så var hon på fritiden en nytänkande innovatör. Hon uppfann ett hemligt kommunikationssystem, som ligger till grund för tekniker som Bluetooth, gps och wifi, tillsammans med kompositören George Antheil.


Lärarrummet

UR – Utbildningsradion

Sveriges minsta skola

I det här programmet diskuteras byskolans roll i en avfolkad glesbygd. På en kulle mellan två fjälltoppar i byn Ammarnäs i Västerbotten ligger en av Sveriges minsta skolor. När Jenny Sjöström började jobba här för snart 25 år sedan hade hon 22 elever och jobbade i ett arbetslag. Idag har hon sju elever och driver det pedagogiska arbetet ensam. Samtidigt som många andra byskolor läggs ner, lever skolan i Ammarnäs vidare. Utan den skulle byn aldrig överleva.


Barnaministeriet

UR – Utbildningsradion

"Alla röker på"

Synen på cannabis håller på att förändras. Det sveper en legaliseringsvåg över världen och i Sverige är det numera lätt att få tag i, även om det är olagligt. Emilia var 14 år första gången hon blev bjuden på cannabis och till slut vann nyfikenheten över löftet till mamma.


Pop och politik

UR_ung

Viktigt meddelande


Hej, Pop och politik har bytt plats på nätet och det här kontot kommer inom kort att avslutas.
Så om du ser eller hör det här, och även fortsättningsvis vill följa oss: Gå in på iTunes, Podcaster eller Acast och sök efter Pop och politik på nytt. När vår nya fina logga dyker upp så har du hittat rätt. Bara att klicka "prenumerera" och luta dig tillbaka, allt nytt kommer att rulla in precis som vanligt. De nya episoderna kommer i början av juli.
Tack på förhand (och ursäkta för strulet).
/Redaktionen