ZAŽI_SK

SME.sk & Spectacular Slovakia

Virtuálna realita prezrádza, v čom sú v Bystrici prví na svete

V tejto epizóde zavítame do Thurzo – Fugger zážitkovej expozície v areáli Mestského hradu – v Barbakáne v Banskej Bystrici. Dejiny baníctva aj Thurzovsko-Fuggerovskej spoločnosti tu prezentujú modernými technológiami. Prihovoria sa vám napríklad „živé obrazy“.
Hosť: Marta Mlíchová (vedúca Turistického informačného centra v Banskej Bystrici).
Viac cestovateľských odporúčaní nájdete v bedekroch Spectacular Slovakia.
Hudba: Happy Day od Stockaudios


Rozhovory ZKH

SME.sk

Jaroslav Naď z Demokratov: Dokážeme urobiť najväčšie ofuky, preto nás v koalícii spomínajú

Ivanovi Korčokovi je pripravený prepustiť miesto na čele strany. Predseda strany Demokrati Jaroslav Naď vidí návrat do parlamentnej politiky cez „nové SDK“ hoci minuloročný pokus o spájanie menších strán skončil fiaskom a žiadna z nich sa do parlamentu nedostala.
Prečo Eduard Heger stojí na tlačovkách strany v úzadí, hoci ide o bývalého premiéra? Aký zmysel má novými proruskými bilbordami trolovať vlastné politické názory? A kto tieto aktivity Demokratov vôbec platí, keďže na jeseň 2023 nedosiahli ani na štátny príspevok za voľby a majú dlhy?
Kde budú Demokrati do parlamentných volieb a bude stranu neskôr viesť bývalý policajný prezident Štefan Hamran?
Bývalý minister obrany v rozhovore pre SME v dynamickej výmene reaguje aj na spoluprácu KDH s vládnou koalíciou pri otázke medveďov, na ovládnutie RTVS aj na kroky jeho nástupcu Roberta Kaliňáka (Smer) na ministerstve obra


Medzi nami

SME.sk

Mýty vo vzťahoch: Akoby ste mali zlú mapu a čudovali sa, že vždy skončíte inde

Vo vzťahoch ľudia veria najrôznejším veciam. Napríklad, že len jedna láska je tá pravá, že svadba a deti vzťah utužia a posunú ho do lepšej úrovne a že nevera zákonite znamená koniec vzťahu. Časopisy aj dobre mienené rady od staršej generácie alebo priateľov sú nezriedka plné vlastných dojmov, neprenosných a špecifických skúseností a mýtov.
Ako sa vyznať v náročnej spleti tvrdení o pravej láske a v zaručených radách na šťastné partnerstvo?
"Je to akoby ste mali zlú mapu a vynakladali obrovské úsilie dostať sa na nejaké miesto a vždy skončíte niekde inde," vysvetľuje psychologička, psychoterapuetka a vysokoškolská pedagogička Júlia Halamová, ako škodlivé mýty kazia vzťahy.
Vo svojej praxi sa pritom pravidelne stretáva s ľuďmi, ktorí ich majú vžité, prinášajú si ich z rodinného prostredia alebo ich vyčítali v magazínoch.
Medzi najbežnejšie mýty patria podľa odborníčky n


Vertigo

SME.sk

Bob Marley roztancoval divákov. Madame Web ich skôr ničí

Nová epizóda filmového podcastu denníka SME – Vertigo, bude aj o dvoch pukancových tituloch – jednej z najhorších marveloviek Madame Web a akčnej príbehovej skladačke Argylle, ktorá fanúšikovsky nesklamala.
Kvalitatívne oveľa zaujímavejšími sú však hudobný ponor do posledných rokov života Boba Marleyho a vizuálne nádherný dokument nominovaný za Nórsko na Oscara s názvom Piesne zeme.
Nevynecháme ani streamovacie služby a skvelé seriály The New Look ktorý nás vracia do obdobia druhej svetovej vojny a druhú sezónu krimi-trileru Tokyo Vice a tá sa začína mimoriadne sľubne.
(00:00) Úvod
(00:58) Bob Marley: One Love 
(11:50) Madame Web
(20:56) Argylle: Tajný agent / Argylle 
(28:50) Piesne zeme / Fedrelandet 
(33:11) To som ja, Margaret! / Are You There God? It's Me, Margaret. (HBO Max) 
(37:15) Tokyo Vice 2 (HBO Max) 
(40:13) The New Look (Apple TV+) 
(43:35) Záver_


Dejiny

SME.sk

Čo je nové vo výskume holokaustu?

Holokaust Židov z územia Slovenska je téma, ktorá sa periodicky objavuje v slovenských médiách. Najčastejšie práve v marci: 25. marca 1942 o pol deviatej večer vyrazil z Popradu prvý transport do vyhladzovacieho tábora Auschwitz - do dobytčích vagónov slovenskí gardisti a nemeckí esesáci nahnali 999 židovských dievčat - pre mnohé z nich to bola prvá a zároveň posledná cesta mimo domova. Vrátilo sa ich len pár.
Holokaust je už roky predmetom intenzívneho výskumu: na verejnosť sa často dostáva len časť informácií, neraz chýbajú informácie o najnovších výsledkoch výskumu. Náš dnešný hosť pôsobí vo výskume dejín holokaustu Židov z územia Slovenska, ale tiež v medzinárodnom výskume holokaustu už takmer 21 rokov. Tento rozhovor je príležitosťou pozrieť sa práve na najnovší výskum holokaustu.
Čo by nám nemalo uniknúť z aktuálneho výskumu? Naša pozornosť je dlhodobo zameraná najmä na Auschwitz: geografia holokaustu je však oveľa širšia: ka


Za volantom

SME.sk

Za volantom: Ako sa dizajnuje elektromobil? Budú z nich obývačky na kolesách?

„Práca na elektromobile je pre dizajnéra práca snov,“ hovorí Peter Olah, šéfdizajnér interiéru Škoda Auto.
Aké nové možnosti ponúkajú elektromobily, čo sa v nich objavilo po prvýkrát a aké majú limity?
Aj to sa dozviete v minisérii podcastu Za volantom, v ktorej sa rozprávame o elektromobiloch. Podcast moderuje Michal Sabo.


Index

SME.sk

Ficov 4-dňový pracovný týždeň má mnoho otáznikov

Zapojte sa do ⁠krátkeho dotazníka⁠, ktorým nám pomôžete zlepšiť obsah podcastu Index.
_

Štvordňový pracovný týždeň ako experiment, ktorému sú naklonené aj samotné firmy. Premiér Robert Fico sa na Svetovom ekonomickom fóre v Davose dal počuť, že Slovensko by v dohľadnom čase mohlo byť jednou z krajín, kde sa v nejakej forme tento skrátený pracovný čas zavedie.
Hoci sa téme ďalej nijak zvlášť nevenoval, podarilo sa mu vzbudiť pozornosť médií aj firiem, ktorých by sa podobná novinka bezprostredne dotkla.
Aké máme na Slovensku skúsenosti s úvahami o štvordňovom pracovnom týždni, kde by mohol fungovať a kde naopak nie a ako by naň reagovala naša ekonomika?
Eva Frantová sa v novom diely podcast Index pýta analytika INESS Róberta Chovanculiaka.

Viac o štvordňovom pracovnom týždni nájdete aj v texte Jozefa Ryníka.

Zdroj zvukov: World Economic Forum
_
Ak máte pre nás spätnú


Zoom

SME.sk

Beháte čudne? Štýl behu ukazuje vašu osobnosť

*Podporte naše podcasty v aplikácii Toldo! Stiahnite si appku na ⁠⁠sme.sk/toldo⁠⁠ a získajte prístup aj k extra obsahu podcastov SME.

Niekedy to vyzerá ladne, akoby ste sledovali profesionálov v ľahkej atletike, inokedy je beh neelegantným upoteným knísaním sa smerom vpred. Ľudia skrátka behávajú rôzne, no vedci sa teraz rozhodli preskúmať, či štýl behu môže nejako súvisieť s typom osobnosti. A majú prvé výsledky.
Tento týždeň v podcaste Zoom preskúmame, ako môže bežecký štýl súvisieť s typom osobnosti, dozvieme sa, či vybíjanie si zlosti na boxovacom vreci naozaj funguje, a zistíme, či máme naozaj väčšie mozgy ako naši predkovia.

Všetky podcasty denníka SME si môžete vypočuť na jednom mieste na podcasty.sme.sk.

Ak máte pre nás spätnú väzbu, odkaz alebo nápad, napíšte nám na podcasty@sme.sk

Všetky podcasty denníka SME nájdete na sme.sk/podcasty

Podporte vznik podcast


Klik

SME.sk

Klik 301: Prvý útok Applu na virtuálnu realitu je rozpačitý



Klik je týždenný komentovaný prehľad technologických správ, o udalostiach, ktoré sa udiali vo svete IT, médií a sociálnych sietí.
Moderátori: ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Dávid Tvrdoň⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Ondrej Podstupka⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠
--
Discord diskusný server nájdete tu: ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠https://discord.gg/eqeqBcw2V8⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠
--
>> KLIK NEWSLETTER: ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠https://sme.sk/klikmail⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠
+
>> HERNÝ UPDATE: ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠https://hernyupdate.substack.com⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠
+
>> DÁVIDOV TECH NEWSLETTER: ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠


Dobré ráno | Denný podcast denníka SME

SME.sk

Fondu na podporu umenia hrozí kolaps. Pre návrh SNS (22. 4. 2024)

*Podporte naše podcasty v aplikácii Toldo. Stiahnite si appku na ⁠sme.sk/toldo⁠ a získajte prístup aj k extra obsahu podcastov SME.
Z nezávislej inštitúcie bude predĺžená ruka ministerstva kultúry, tak hodnotí opozícia zmeny, ktoré SNS navrhuje pri Fonde na podporu umenia.
Fond finančne podporuje rôzne kultúrne podujatia či umeleckú tvorbu, ročne prerozdeľuje milióny eur, na ktoré dohliadajú odborné komisie. Po novom by mali rozhodovať o toku peňazí do kultúry politickí nominanti.
Ako SNS odôvodňuje svoje kroky a čo návrh reálne spôsobí podpore kultúrnej obce?
Jana Maťková sa v podcaste Dobré ráno pýta redaktorky denníka SME Sone Jánošovej.

Zdroj zvukov: TV JOJ, TA3, NRSR

Odporúčanie:
Je to už starší seriál, no ja som ho začala sledovať až teraz a je geniálny, čiže sa s ním musím s vami podeliť. Severance v slovenskom preklade Oddelenie mapuje pracovníkov istej sp


Tech_FM

SME.sk

Konečne zistili, prečo ľudia nemajú chvosty

Človek i naši najbližší zvierací príbuzní nemajú chvosty. No naši prapredkovia chvosty mávali, no niekedy v evolučnej minulosti nášho druhu ich stratili. Vedci teraz opísali genetický mechanizmus, vďaka ktorému sa to stalo.
Iný tím sa pozrel na krásne harmónie definované ešte pytagorejcami. A ukázal, že presné matematické pomery nevytvárajú najkrajšie súzvuky.
Viac sa dozviete v podcaste TECH_FM.